Apartmanda bahçe katı kime aittir ?

starabla

Global Mod
Global Mod
“Bahçe Katı Isınır mı?”: Eski Bir Binada Başlayan Kış Hikâyesi

Forumda yıllar önce açılmış bir başlık vardı, hâlâ aklımdan çıkmaz: “Bahçe katı ev ısınır mı?” O başlığı ilk gördüğümde sadece teknik bir soru sanmıştım. Ama sonra aynı sorunun, bir apartmanın içinde farklı hayatlara nasıl dokunduğunu bizzat yaşayınca, mesele sadece petek sayısı ya da yalıtım kalınlığı olmaktan çıktı.

O kış, Bursa’da eski bir apartmanın bahçe katına taşınmıştım. Binanın üst katlarında yaşayanlar için “giriş kat” olan yer, benim için yarı bodrum hissi veriyordu. İlk geceyi hatırlıyorum: kombi çalışıyor, petekler sıcak, ama odanın köşesinde hafif bir serinlik sanki duvarın içinden sızıyordu. O an, “ısıtmıyor” demek yerine “ısı tutmuyor” demenin daha doğru olduğunu hissetmiştim.

Eski Bina, Yeni Hayat ve Farklı Bakışlar

Aynı apartmanda üç farklı bakış açısıyla tanıştım.

Komşum Emre, mühendislik öğrencisiydi. Eve ilk geldiğinde gözünü duvarlara değil, tesisata çevirdi. “Sorun kombide değil, ısı kaybında” dedi. Hemen bir plan çıkardı: radyatör vanalarının dengelenmesi, pencere kenarlarına izolasyon fitili, hatta kuzey duvarına ekstra yalıtım önerisi. Onun yaklaşımı tamamen çözüm ve sistem odaklıydı. Problemi parçalara ayırıyor, her parçaya teknik bir müdahale öneriyordu.

Aynı apartmanda yaşayan Zeynep ise farklı bir yerden bakıyordu. İlk geldiğinde “burada insan biraz yalnız hissedebilir” demişti. Isıdan önce mekânın ruhunu konuşuyordu. Ona göre bahçe katı, sadece soğuk değil, biraz da dış dünyadan kopuk bir alan gibiydi. Ama o bu durumu bir eksiklik olarak değil, bir ilişki kurma meselesi olarak görüyordu: “Belki burayı daha yaşanır kılmak için ışığı, kumaşı, sesi düşünmeliyiz” diyordu.

İkisi de haklıydı ama farklı düzlemlerde.

Isının Sadece Fizik Değil, Sosyal Bir Deneyim Olması

Zamanla şunu fark ettim: Bahçe katı evlerin ısınma problemi yalnızca fiziksel değil, tarihsel bir meseleydi.

1970’ler ve 80’lerde yapılan birçok apartmanda yalıtım neredeyse yoktu. Türkiye’de hızlı kentleşme döneminde “önce barınma, sonra kalite” anlayışı hâkimdi. Bu yüzden bahçe katları genellikle depo gibi düşünülür, insanlar “nasıl olsa alt kat, soğuk olur” diye kabul ederdi. Avrupa’da ise aynı dönemde yer altı katları bile su yalıtımı ve ısı köprüleriyle planlanırken, bizde bu konu çoğu zaman ekonomik imkânlara bağlıydı.

Emre bu tarihsel bağlamı duyunca şaşırmıştı. “Yani sorun sadece teknik değil, planlama kültürü de mi?” diye sormuştu. Evet, tam olarak öyleydi.

Zeynep ise başka bir noktaya dikkat çekti: “Bu evlerde yaşayan insanlar sadece fiziksel değil, sosyal olarak da alt katlarda bırakılmış hissediyor olabilir mi?” Bu soru o an bana fazla felsefi gelmişti ama zamanla anlamı derinleşti.

Günlük Hayatta Isı ile Yaşam Arasındaki Bağ

Kış ilerledikçe evin içinde küçük bir düzen kurduk. Emre’nin önerisiyle radyatörlerin arkasına yansıtıcı paneller koyduk. Pencerelere kalın perdeler astık. Zeynep ise mekânı “yumuşatma” tarafına odaklandı; halılar, ışık tonları, hatta mutfakta küçük bir oturma köşesi…

İlginç olan şuydu: teknik çözümler evin sıcaklığını ölçülebilir şekilde artırırken, ilişkisel dokunuşlar “hissedilen sıcaklığı” değiştiriyordu.

Bir akşam üçümüz mutfakta otururken Emre şunu dedi: “Ben 22 derece ölçüyorum ama siz 24 gibi hissediyorsunuz.” Zeynep gülümsedi: “Belki de ev sadece dereceyle ölçülmüyordur.”

O an forumlarda sıkça görülen “bahçe katı soğuk olur” genellemesinin ne kadar eksik olduğunu düşündüm.

Tek Bir Doğru Yok: Deneyimlerin Çeşitliliği

Bu süreçte fark ettiğim en önemli şey şu oldu: Bahçe katı evlerin ısınması tek bir değişkene bağlı değil.

Bina yaşı ve yalıtım durumu

Zemin izolasyonu

Rüzgâr yönü ve bina konumu

Isıtma sistemi kapasitesi

Hatta evin iç düzeni ve kullanım biçimi

Ama bunların ötesinde, evde yaşayan insanların yaklaşımı da belirleyici.

Emre’nin stratejik çözüm odaklılığı olmadan teknik sorunları çözmek zor olurdu. Zeynep’in empatik ve ilişkisel bakışı olmadan ise ev “sadece ısınan bir kutu” olarak kalırdı.

Burada önemli olan, bu yaklaşımları cinsiyetle kalıplaştırmak değil; farklı düşünme biçimlerinin birlikte nasıl çalıştığını görmekti. Çünkü aynı apartmanda başka bir katta yaşayan kadın komşumuz da Emre kadar teknik düşünebiliyor, başka bir erkek komşumuz da Zeynep kadar mekânsal duyguyu önemseyebiliyordu.

Komşuluk, Mekân ve Görünmeyen Isı

Kışın ortasında apartmanda küçük bir olay yaşandı. Alt kattaki dairede su borusu donmuştu. Emre hemen teknik müdahale planı yaptı, tesisatçı çağrıldı. Zeynep ise o evde kalan yaşlı çiftin o geceyi nasıl geçirdiğini kontrol etti, battaniye ve sıcak çorba organize etti.

İki yaklaşım birleştiğinde sorun sadece çözülmedi; aynı zamanda dayanışma üretildi.

Bu bana şunu düşündürdü: Isı yalnızca fiziksel bir durum değil, sosyal bir ağdır. Bir evin sıcaklığı bazen kombiden değil, komşulardan gelir.

Sonuç Yerine: Forumda Açık Bir Soru

Bugün geriye dönüp baktığımda, “bahçe katı ev ısınır mı?” sorusunun cevabı basit değil.

Evet, doğru yalıtım ve doğru sistemle ısınır. Ama aynı zamanda, o evin nasıl yaşandığı da önemlidir.

Şimdi bu forumda şunu sormak istiyorum:

Bir evin sıcaklığını sadece teknik sistemler mi belirler, yoksa birlikte yaşama biçimimiz de bu dengeye dahil midir?

Ve daha önemlisi: Soğuk dediğimiz şey gerçekten fiziksel bir eksiklik mi, yoksa bazen sosyal bir yalnızlık hissi mi?

Bu soruların kesin cevabı yok. Ama belki de bu yüzden hâlâ konuşmaya değer.