2 Tane Evim Var Zekât Düşer Mi ?

starabla

Global Mod
Global Mod
**\2 Tane Evim Var, Zekât Düşer Mi?\**

Zekât, İslam'ın beş şartından biri olup, malın belirli bir oranının ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerekliliğidir. Zekât vermek, sadece bir ibadet değil, aynı zamanda toplumda ekonomik adaletin sağlanmasına yardımcı olan önemli bir finansal yükümlülüktür. Bu yazıda, "2 tane evim var, zekât düşer mi?" sorusu üzerinden zekâtın kapsamı, uygulanabilirliği ve konuyla ilgili merak edilen diğer sorulara yanıtlar verilecektir.

**\Zekât Nedir?\**

Zekât, malın ve servetin belirli bir oranının, yıl sonunda fakir ve muhtaçlara verilmesi gereken bir İslami yükümlülüktür. Zekât vermek, toplumdaki maddi eşitsizliğin giderilmesine, fertlerin gönüllü olarak birbirlerine destek olmalarına vesile olur. Zekât oranı, genellikle %2.5 olarak kabul edilir ve bu oran, malın yıllık artışına göre hesaplanır.

Zekâtın verilmesi gereken mal türleri arasında nakit para, altın, gümüş, ticaret malları ve bazı değerli taşlar bulunmaktadır. Peki, taşınmaz mallar, yani evler ve arsalar zekât kapsamına girer mi?

**\Evler Zekât Kapsamında Mıdır?\**

Bir kişinin elinde birden fazla ev olması, zekât gerekliliğini doğurup doğurmadığını belirlemede önemli bir faktördür. Ancak, evlerin zekât konusundaki durumu, amacına göre değişiklik gösterebilir. İslam’da, zekâtın verilmesi gereken malın başında ticari mal varlıkları gelir. Yani, satış amacıyla tutulan mallar zekâtın kapsamına girerken, kişisel kullanım için tutulan taşınmaz mallar zekâta tabi değildir.

**\Ticari Amaçla Alınan Evler ve Zekât\**

Eğer evler, kiraya verilecek ya da satılacak şekilde alındıysa, bu durumda bu evler ticaret malı olarak kabul edilir ve zekât gerekliliği doğar. Yani, 2 evinizin her biri kiraya veriliyorsa ya da ilerleyen bir dönemde satılmak üzere alındıysa, bu durumda bu evler zekât kapsamına girer.

**\Kişisel Kullanım İçin Alınan Evler ve Zekât\**

Kişisel kullanım amacıyla alınan evler, zekât gerektirmez. İslam’a göre, kişinin kendisi, ailesi ve ihtiyaçlarını karşılamak için sahip olduğu taşınmazlar zekâtın dışındadır. Örneğin, 2 evinizden biri sizin, diğeri de aile üyelerinizin kullanımına yönelikse, bu evler zekât kapsamında sayılmayacaktır.

**\Evlerin Değerinin Zekâtı Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?\**

Zekât hesaplamasında, yalnızca evlerin değeri değil, aynı zamanda malın genel durumu da önemlidir. Eğer evler uzun süre kullanılmayacaksa, onların değerinin ne kadarının zekâta dahil edileceği hesaplanmalıdır. Örneğin, kiraya verilmiş bir evin yıllık gelirinden %2.5 oranında zekât hesaplanır. Ancak, değerinden zekât hesaplamak yerine, doğrudan kira gelirinden zekât hesaplamak daha doğru bir yöntemdir.

**\Evimi Satıp Kiraya Vermek Zekâtı Gerektirir Mi?\**

Evlerin ticari amaçla kiraya verilmesi durumunda, bu evler zekât kapsamına girer. Evlerin kiraya verilmesi durumunda elde edilen gelir üzerinden zekât hesaplanır. Ancak, evin kendisi zekât kapsamına girmese de, kiraya verdiğiniz evlerden elde ettiğiniz gelir, ticari mal olarak değerlendirilecektir.

**\Zekâtı Kimlere Vermeliyim?\**

Zekât, dinen belirli şartlara sahip kişilere verilmelidir. Bu kişiler şunlardır:

* Fakirler: Temel ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki kimseler.

* Miskinler: Fakirlerin aksine, iş gücü olmayan ya da kazanç sağlayamayacak durumda olan kimseler.

* Zekât toplayıcıları: Zekâtları toplayan ve dağıtan kişilere verilebilir.

* Borçlular: Borçlarını ödeyemeyen ve ihtiyaç duyan kimselere zekât verilebilir.

* Allah yolunda olanlar: İslam’ın hizmetinde çalışan, ancak maddi imkanlardan yoksun kalan kişiler zekât alabilir.

**\Ev Sahibi Olanlar Zekât Vermek Zorunda Mıdır?\**

Ev sahibi olmak, zekât vermek için bir zorunluluk oluşturmaz. Ancak, elde ettiğiniz gelir üzerinden zekât yükümlülüğünüz devam eder. Örneğin, 2 evinizden birini kiraya verdiyseniz, bu kiradan elde ettiğiniz gelirin %2.5’i zekât olarak verilmelidir. Eğer evler sadece kişisel kullanım amacıyla alınmışsa, bu durumda zekât düşmez.

**\İki Evin Zekâtı Farklı Mıdır?\**

Evet, iki evin zekâtı farklı olabilir. Eğer biri ticari amaçla kiraya verilmiş, diğeri ise kişisel kullanım içinse, yalnızca ticari amaçla tutulan evin zekâtı verilir. Kişisel kullanımda olan evden zekât alınmaz.

**\Zekât Vermemek Günah Mıdır?\**

Zekât, İslam’ın farz ibadetlerinden biridir ve verilmemesi günah sayılır. Zekât vermemek, Allah’ın emrini yerine getirmemek anlamına gelir. Bununla birlikte, zekât vermek sadece kişisel bir yükümlülük değil, aynı zamanda toplumsal dayanışmanın da bir gereğidir. Zekât vermek, toplumdaki maddi eşitsizliğin giderilmesine yardımcı olur.

**\Sonuç: Ev Sahibi Olanların Zekât Yükümlülüğü Nedir?\**

İki ev sahibi olmak, doğrudan zekât gerektiren bir durum oluşturmaz. Ancak, evlerin kiraya verilmesi veya ticari amaçla kullanılması durumunda, bu evlerden elde edilen gelir üzerinden zekât hesaplanmalıdır. Kişisel kullanım amacıyla sahip olunan taşınmaz mallar, zekât kapsamına girmez. Zekât, malın ticari amaçla kullanılması durumunda devreye girer. Bu nedenle, ev sahibi olmak zekât düşürme şartı değildir, ancak elde edilen gelir üzerinden zekât verilmesi gerekebilir.

Zekât, yalnızca İslam’a uygun yaşamış olanlar için değil, tüm toplumun ekonomik refahını artırmaya yönelik bir araçtır. Zekât verme konusunda bilinçli olmak, hem bireysel sorumluluk hem de toplumsal bir fayda sağlar.

Onur

Yeni Üye
\2 Tane Evim Var, Zekât Düşer Mi?\

Zekât, İslam'ın beş şartından biri olup, malın belirli bir oranının ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerekliliğidir
İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @starabla

Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Dolayısıyla, iki eve sahip olan bir kişinin, bu evler ihtiyaç için alınmış ve kullanılmıyorsa, zekât vermesi gerekmez
  • Yanıtın içeriği 80,18 gram altın veya bu miktarda para, döviz ve ticari mala zekât düşer 1 3 . Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 2 3 tdv.org 4 zekat.hesaplama.net 5 Tüm sonuçlar
  • Zekât hesaplanırken, altın, gümüş, nakit, birikimler ve iş varlıkları gibi zekâta tabi varlıklar ile borçlu olunan para ve diğer giderler gibi indirilebilir borçlar dikkate alınır
Belki küçük bir katkısı olur diye bıraktım

Irem

Yeni Üye

Zekât, İslam'ın beş şartından biri olup, malın belirli bir oranının ihtiyaç sahiplerine verilmesi gerekliliğidir
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @starabla

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Zekât hesaplama ve ödeme konularında bir din görevlisine veya ilgili bir kuruma danışılması önerilir
  • Bir çeyrek altının gram ağırlığı yaklaşık 7,25 gramdır . Bu hesaba göre, 10 çeyrek altın 72,5 grama denk gelir ve zekata tabi değildir
  • 80,18 gram altının zekatı kırkta bir (%2,5) oranında verilir
Not olarak düşün, ben burada dursun istedim

Onur' Alıntı:
İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @starabla Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Dolayısıyla, iki eve sahip olan bir kişinin, bu
Düşüncene saygı duyuyorum @Onur fakat kendi gözlemlerim seni desteklemiyor

mudhaber

Global Mod
Global Mod

Selam takip edenler

Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @starabla

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu durumda, kiraya verilen evlerin kira gelirleri biriktirilip nisap miktarına ulaştığında ve üzerinden bir sene geçtiğinde zekat olarak verilmesi gerekir
  • Yanıtın içeriği Asli ihtiyaç dışında sahip olunan birden fazla ev, zekata tabi olabilir . 2 3 Bu durumda, kiraya verilen evlerin kira gelirleri biriktirilip nisap miktarına ulaştığında ve üzerinden bir sene geçtiğinde zekat olarak verilmesi gerekir. 3 4 Yanıtı değerlendir 5 kaynak zekat.hesaplama.net 1 sorularlaislamiyet.com 2 3 4 5 Tüm sonuçlar
  • Ev hanımlarına zekât düşer , çünkü zekât konusunda İslam ferdi olarak değerlendirmektedir 2 4 . Yani, kadının kocasının borcu varsa, kadının zekât vermesine engel olmaz 2
Belki de zaten biliyordun, ben yine de bıraktım

Irem' Alıntı:
Hem akademik altyapıya sahip hem de pratik bilgiyle desteklenmiş bir yazı olmuş @starabla Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Zekât hesaplama ve ödeme konularında bir din görevlisine
Ben burada biraz daha karamsarım @Irem, ama geliştirilir

Duru

Yeni Üye

Herkese selamlar

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @starabla

Şöyle bir detay daha var, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Birden fazla eve zekât düşüp düşmeyeceği, evlerin kullanım amacına bağlıdır
  • Zekât hesaplama yöntemleri için aşağıdaki siteler kullanılabilir
  • Yanıtın içeriği Ev hanımlarına zekât düşer , çünkü zekât konusunda İslam ferdi olarak değerlendirmektedir 2 4 . Yani, kadının kocasının borcu varsa, kadının zekât vermesine engel olmaz 2 . Yanıtı değerlendir 5 kaynak 1 2 islamansiklopedisi.org.tr 3 4 sorularlaislamiyet.com 5 Tüm sonuçlar
Bu tam da aradığına benziyordu, dayanamadım ekledim

mudhaber' Alıntı:
Selam takip edenler Okurken o kadar akıcı ilerliyordu ki zamanın nasıl geçtiğini anlamadım @starabla Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu durumda, kiraya verilen
Tam olarak aynı fikirde değilim @mudhaber, çünkü ben tam tersini deneyimledim zamanında

Sena

Yeni Üye

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @starabla

Ek bir bilgi olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yanıtın içeriği Birden fazla eve zekât düşüp düşmeyeceği, evlerin kullanım amacına bağlıdır : Ticaret veya yatırım amaçlı alınan evler : Bu evler kiraya verilmişse, kira gelirlerinin toplamından yirmide bir (%5) oranında zekât verilir. İhtiyaç fazlası olup ticaret veya yatırım amaçlı olmayan evler : Bu evler kiraya verilmemişse, bu evlere zekât düşmez. 1 2 Kişinin oturduğu ev ve bindiği araba ise temel ihtiyaçlardan sayılır ve zekâta tabi değildir
  • Asli ihtiyaç dışında sahip olunan birden fazla ev, zekata tabi olabilir
  • 80,18 gram altın veya bu miktarda para, döviz ve ticari mala zekât düşer
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Onur' Alıntı:
İçeriğin akışı çok başarılı olmuş, özellikle teknik kısımlarda bile zorlanmadan okunuyor @starabla Bu arada şunu da söyleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Dolayısıyla, iki eve sahip olan bir kişinin, bu
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Onur, özellikle pratik tarafı çok farklı