Hangi aşısı olmalıyız ?

Sena

Yeni Üye
Hangi Aşıyı Olmalıyız? Bilimin Işığında Cevap Arayışı

Herkese selam dostlar,

Son zamanlarda çevremde sık sık duyduğum bir soru var: “Hangi aşıyı olmak en iyisi?” Bu soruya yanıt ararken fark ettim ki, bu konuya sadece “en popüler aşı hangisi?” gibi yüzeysel sorularla değil, gerçekten bilimsel ama aynı zamanda herkesin anlayabileceği bir merakla yaklaşmak gerekiyor. Ben de bu yazıda, bilimsel verileri sade bir dille süzüp, “doğru aşı seçimi” konusunda zihin açıcı bir perspektif sunmak istiyorum.

Aşılar Neden Hâlâ Gündemde?

Koronavirüs pandemisiyle birlikte aşılar bir anda gündemimizin merkezine yerleşti ama aslında aşılar yüzyıllardır hayat kurtarıyor. COVID-19 sonrası oluşan aşı bilinci sayesinde artık sadece grip veya tetanoz değil; HPV, menenjit, zona gibi pek çok aşı hakkında da daha çok konuşuluyor. Ancak işin içine bu kadar çok seçenek ve bilgi girince “Ben hangisini olmalıyım?” sorusu da kaçınılmaz hale geliyor.

Bilimsel Olarak Aşı Seçerken Nelere Bakmalıyız?

Aşıların etkisini değerlendirmek için bilim insanları üç temel kriter kullanır:

1. Etkililik (Efficacy): Klinik çalışmalarda hastalığı önleme oranı.

2. Gerçek Dünya Etkisi (Effectiveness): Toplumda aşının performansı.

3. Güvenlik Profili: Yan etkilerin sıklığı ve şiddeti.

Örneğin, mRNA bazlı aşılar (Pfizer-BioNTech, Moderna), COVID-19'a karşı %90’ın üzerinde koruma sağladığı için öne çıktı. HPV aşısı, rahim ağzı kanserine neden olan virüsün %90’ını engellediği için genç yaşta öneriliyor. Bu tür veriler, aşıların bireysel faydasını anlamak açısından çok önemli.

Ama sadece veri yeterli mi? İşte burada işin içine sosyal ve psikolojik faktörler giriyor.

Kadınlar ve Erkekler Aşıya Nasıl Yaklaşıyor?

Bilimsel çalışmalar, cinsiyetin aşı tercihlerinde nasıl farklı rol oynadığını da ortaya koyuyor:

- Erkekler, genellikle daha analitik bir yaklaşımla "Hangi aşı daha çok koruyor? Risk yüzdeleri nedir?" gibi sorularla karar veriyor. Mesela bir erkek forumdaş şöyle düşünebilir: “COVID-19 için hatırlatma dozu olacak mRNA mı olmalı, yoksa protein bazlı aşılar mı daha uzun ömürlü etki sağlar?”

- Kadınlar ise sosyal çevrelerinin etkisine daha fazla açık olabiliyor. Aynı zamanda yan etkilere dair empati odaklı bir yaklaşım gözleniyor. Örneğin: “Arkadaşım HPV aşısından sonra ateşlenmiş, acaba ben de olur muyum?” ya da “Çocuklarımı aşılatmalı mıyım, diğer anneler ne yapıyor?” gibi sorular ön plana çıkıyor.

Bu farklı bakış açıları, aslında bizim toplum olarak aşıyı daha geniş ve derin anlamamız için bir fırsat sunuyor.

Aşı Seçerken Hangi Soruları Sormalıyız?

Kendimize ve doktora şu soruları sormadan aşı olmamalıyız:

- Bu aşı hangi hastalığı önlüyor ve o hastalık bana ne kadar risk oluşturuyor?

- Aşının etkililik oranı ne kadar?

- Yan etkileri nelerdir ve bana özel risk taşıyor mu?

- Aşının uzun dönem etkileriyle ilgili veri var mı?

- Yaş, cinsiyet, kronik hastalık gibi faktörler aşı kararımı etkiler mi?

Örneğin, 50 yaş üstü bireyler için zona (herpes zoster) aşısı öneriliyor çünkü yaşla birlikte bağışıklık zayıflıyor. Genç kadınlar için HPV aşısı çok değerli çünkü serviks kanserini önlemede etkili. Küçük çocuklar için ise menenjit aşıları hayati önem taşıyor.

Peki Hangi Aşılar Gerçekten Olunmalı?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve CDC gibi otoriteler, yaş gruplarına göre önerilen aşıları şöyle sıralıyor:

✅ Çocukluk Çağı Aşıları: Kızamık, kabakulak, suçiçeği, difteri, boğmaca, tetanoz, hepatit B, çocuk felci.

✅ Gençler ve Yetişkinler: HPV, hepatit A-B, influenza (grip), COVID-19, menenjit.

✅ 50 yaş üstü bireyler: Grip, zona, zatürre (Pnömokok), COVID-19 hatırlatma dozları.

Yani aslında “hangi aşıyı olmalıyım?” sorusunun tek bir cevabı yok. Yaşınıza, sağlık durumunuza, yaşadığınız bölgedeki hastalık riski ve mesleki maruziyetinize göre bu değişiyor.

Aşı Kararsızlığı: Bilgi Eksikliği mi, Güvensizlik mi?

2023 yılında Lancet dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, aşı kararsızlığı olan bireylerin %72’si yeterince bilgi sahibi olmadığını, %63’ü ise aşıların güvenliği konusunda şüphe duyduğunu söylüyor.

Bu noktada açık, anlaşılır ve şeffaf bilgi paylaşımı çok kritik. Komplo teorileri, sosyal medyadaki sansasyonel içerikler maalesef ciddi bilgi kirliliği yaratıyor.

Toplumsal Sorumluluk: Sadece Kendimiz İçin Değil

Unutmayalım, aşı sadece bireysel bir sağlık tercihi değil; toplumsal bir sorumluluk. “Ben hastalanmasam bile taşıyıcı olup yaşlı birine bulaştırır mıyım?” sorusu, bu işin vicdani boyutunu ortaya koyuyor.

Aşılamanın yaygın olduğu toplumlarda salgınların önüne geçiliyor, sağlık sistemleri rahatlıyor ve en önemlisi, savunmasız bireyler korunuyor.

Siz Ne Düşünüyorsunuz Forumdaşlar?

- Aşı tercihlerinizde sizi en çok etkileyen faktör ne oluyor: Bilimsel veri mi, sosyal çevre mi?

- “Ben bu aşıyı neden oluyorum?” sorusunu kendinize ne sıklıkta soruyorsunuz?

- Size göre gelecekte hangi yeni aşılar gündeme gelebilir? MRNA teknolojisinin geleceği ne olur?

Forumun bilgiye değer veren kalabalığı olarak, bu konuda fikirlerimizi paylaşmamız çok kıymetli. Bilimsel merakla başlayan bu yolculuk, belki de birçoğumuzun karar sürecine ışık tutabilir.

Sağlıkla kalın, bilinçli kalın.

Söz sizde!