‘Demokrasi Hayattır’: Sudan’ın Generallerini Ele Geçiren Çim Kökleri Hareketi

dunyadan

Aktif Üye
‘Demokrasi Hayattır’: Sudan’ın Generallerini Ele Geçiren Çim Kökleri Hareketi
KHARTOUM, Sudan — Sudan’ın başkenti Hartum’un kuzeyindeki bir mahallede çıplak, tozlu bir tarlada, yaklaşık yüz kişi — beyaz cübbe ve sarık giymiş kır saçlı erkekler, kot pantolon ve tişört giymiş genç kadınlar, anneleri yanlarında çocukları – yakın zamanda bir akşam, milletlerinin en acil ihtiyacı olarak gördükleri demokrasiyi tartışmak için bir araya geldiler.

Altı saatten fazla bir süre boyunca, tatlı sütlü çay ve çörekler üzerinde, 25 Ekim’de bir askeri darbenin Sudan’ın iki yıllık demokratik yönetime geçişini aniden sona erdirdiği zaman, orduyu iktidardaki hakimiyetinden nasıl kurtaracaklarını tartıştılar. .

Kuzeydoğu Afrika’daki 43 milyonu aşan bu geniş ulusta, direniş komiteleri olarak bilinen yüzlerce benzer grup, protestoları planlamak, siyasi manifestolar hazırlamak ve ekonomik politika ve hatta çöp toplama gibi konuları tartışmak için düzenli olarak toplanıyor.

Yüksek bir bedel ödemiş olmalarına rağmen, kendilerini şiddetsizliğe adamışlardır. Kafouri mahallesindeki tozlu tarladaki derme çatma bir sahnede, mahalleden “şehitler” olan bir kadın ve 15 erkek olmak üzere 16 fotoğraf sergilendi. Bir doktor grubuna göre, 25 Ekim’den bu yana protestolarda öldürülen 79 kişi arasında yer alıyorlar.

Yerel organizatörlerden Hartum Üniversitesi’nde veterinerlik okutmanı olan 34 yaşındaki Reem Sinada, “Örgütlenmeyi ve protesto etmeyi bırakmamız için insanlar öldürüldü, yaralandı ve gözaltına alındı” dedi. “Ama yapmayacağız.”

Reem Sinada, Ekim’deki darbeden sonra dört gün boyunca o kadar bunalıma girdiğini ve yataktan çıkamadığını söyledi.

Mahalle direniş komiteleri çoğunlukla genç organizatörler tarafından yönetiliyor ve açıkta – çay dükkanlarında ve ağaçların altında – toplanmaya önem veriyorlar – kapalı oda müzakerelerini ve yukarıdan aşağıya, tanımlanmış erkek merkezli liderliği reddediyorlar. Onlarca yıldır Sudan siyaseti.

Hareketin tek bir lideri yok, bunun yerine bireylerin ve toplulukların kendi etkinliklerini düzenlediği merkezi olmayan bir yapıya dayanıyor. Protesto tarihlerini ve taleplerini sosyal medyada, broşürlerde, duvarlara çizilen grafiti ve duvar resimleriyle duyuruyorlar. Bir medya komitesi, birleşik bir Twitter hesabı aracılığıyla planları paylaşır, ancak bireysel komiteler ayrıca kendi sosyal medya hesaplarını da yönetir.

Washington’daki Tahrir Orta Doğu Politikası Enstitüsü’nde yerleşik olmayan bir araştırmacı olan Muzan Alneel, “Ordu, ülkenin dört bir yanındaki bu geniş insan ağıyla değil, birkaç siyasi parti ve seçkinle uğraşmayı dilerdi” dedi.

Teğmen General Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki Sudan’ın yönetim organı olan Egemenlik Konseyi, birden fazla görüşme talebine yanıt vermedi.

Hartum’daki güvenlik güçleri gösterileri durdurmak için göz yaşartıcı gaz ve bazen de mermi kullandı.

Halk ve generaller arasındaki soğukluk büyük ölçüde sokaklarda ortaya çıktı. Direniş komiteleri, ordunun ele geçirilmesinden bu yana en az 16 büyük gösteri düzenledi ve Şubat ayında dört tane daha düzenlemeyi planlıyor.

Yakın zamanda Hartum’da bir öğleden sonra, protestocular ülkenin en önemli merkezi olan cumhurbaşkanlığı sarayına doğru yürümeden önce otobüs duraklarını, parkları ve meydanları doldurdu. Perakende işletmeler ve bankalar öğle saatlerinde kapanmıştı. Ve göstericiler, Sudan bayrağını sallayarak, yolları kapattı, davul çaldı ve darbe karşıtı sloganlarla pankartlar salladı.

Şarkıları duvarlarda yankılandı: “Devrimimiz barışçıl” ve “Bir tank bile şafak sökmeyi durduramaz.”

Ancak güvenlik güçleri göstericilerin Al Qasr Caddesi’ndeki saraya ulaşmasını engellemek için yolları kapattı ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Bazı protestocular öksürüp geri çekilirken mavi yüzücü gözlüğü takmış genç bir adam onlara “Geri çekilmek imkansız!” diye bağırdı.

Washington’daki Tahrir Orta Doğu Politikası Enstitüsü’nde yerleşik olmayan bir araştırmacı olan Muzan Alneel, “Ordu, ülkenin dört bir yanındaki bu geniş insan ağıyla değil, birkaç siyasi parti ve seçkinle uğraşmayı dilerdi” dedi.

Sudan Doktorlar Merkez Komitesi’ne göre, bu protestolar sırasında 2.000’den fazla kişi yaralandı. Grup, öldürülenlerin çoğunun başından, göğsünden ve boynundan vurulduğunu söyledi. Doktorlar ve görgü tanıklarıyla yapılan görüşmelere göre güvenlik güçleri hastanelere baskın düzenledi, sağlık çalışanlarını korkuttu ve hastaları tutukladı.

Baskılar, alayı yönetmek için akılda kalıcı ilahiler ve şiirler besteleyen Afro ve dişlek bir gülümsemeyle 29 yaşındaki bir hastane çalışanı olan Akram Elwathig gibi protestocuları caydırmadı.

“Demokrasi hayattır,” dedi Bay Elwathig. “Şu anda ölü gibiyiz. Bu yüzden hayatlarımızı geri alabilmek için sokaklara çıkmalıyız.”

Protesto ilahisine dönüşen yakın tarihli bir şiirinde, annesine gösteri yaptığı için öldürülebileceğinden endişelenmemesi için yalvardı: “Gözyaşlarının duaya dönüşmesi için ihtiyacım var” dedi. “Askeri yönetimi reddediyorum. Cahil birinin yönetimini reddediyorum.”

Sudan, üç yıl önce popüler protestoların ülkenin uzun zamandır hükümdarı Omar Hassan al-Beşir’i devirmesinin ardından kutlamalarda patlak verdi. Ardından, diktatörlükten demokratik yönetişime barışçıl bir geçiş umuduyla bir sivil-asker güç paylaşımı anlaşması başladı.

Direniş komiteleri olarak bilinen yüzlerce grup, 24 Ocak’ta Hartum’daki buna benzer gösteriler planlamak için düzenli olarak toplanıyor.

Ancak bu özlemler, 25 Ekim’de, ordunun iktidarı ele geçirdiği ve sivil başbakan Abdalla Hamdok’u ülkenin askeri şefi General al-Burhan’ın evinde tuttuğu sırada gözaltına aldığı şafakta kısa kesildi. Bir ay sonra, Bay Hamdok, orduyla, sokaklardaki insanlar tarafından geniş çapta reddedilen bir anlaşma yaptı ve nihayet Ocak ayı başlarında istifa etti.

Darbeden sonra milyarlarca dolarlık dış yardımın askıya alınması, artan yakıt ve gıda fiyatları ve huzursuz Darfur bölgesinde artan şiddet ile birlikte, Bay Hamdok’un ayrılması, Afrika’nın en büyük ülkelerinden birinin on yıllardır süren baskıdan hızla çıkacağına dair umutları yerle bir etti, uluslararası, izolasyon ve Amerikan yaptırımları.

Direniş komitelerindeki bazı katılımcılar, katılımlarının kasvetli bir zamanda kendilerine bir umut ışığı verdiğini söyledi. Üniversite öğretim görevlisi Sinada, darbeden sonra dört gün boyunca çok bunalıma girdiğini ve yataktan çıkamadığını söyledi. Ancak toplantılar, ona nadir bağlantı ve amaç anları sağladı.

“Direniş komiteleri Sudan’ın siyasi tarihinde yeni bir sayfa yazıyor” dedi.

Protestolar için sloganlar ve şiirler yazan Akram Elwathig, “Demokrasi hayattır” dedi. “Şu anda ölü gibiyiz. Bu yüzden hayatlarımızı geri alabilmek için sokaklara çıkmalıyız.”

Komiteler, sınıf, yaş ve etnisiteyi aşan ve hem kırsal hem de kentsel alanlarda yayılan, gevşek ağlara bağlı, taban hareketi haline geldi.

Tahrir Enstitüsü’nden Bayan Alneel, öğrencilerin ve muhalefet aktivistlerinin artan gaz fiyatlarını protesto etmek için harekete geçtiğinde, bunların ilk olarak 2013’te ortaya çıktığını söyledi. Daha sonra 2018’de, Bay El Beşir’e karşı yapılan halk ayaklanmasının ardından, demokrasi yanlısı bir sendika koalisyonu olan Sudanlı Profesyoneller Derneği, gösterileri ülke geneline yaymak için halka açık bir çağrı yoluyla profillerini yükseltmeye yardımcı oldu.

Mahallelerinin ihtiyaçlarını karşılayarak, temizlik ve çöp toplama faaliyetlerinde bulundular, öğrencilere ders verdi ve sağlık kontrolleri düzenlediler. Siyasi olarak seslerini yükselttiler: Beşir karşıtı ayaklanma sırasında öldürülenler için adalet talep etmek, geçiş dönemindeki sivil hükümete yeni ekonomik politikaları konusunda meydan okumak ve darbeyi gerçekleştirmeden önceki günlerde askeriye karşı kitlesel mitingler düzenlemek.

6 Ocak’ta Hartum’da bir protesto. Doktorlar ve görgü tanıklarıyla yapılan görüşmelere göre, güvenlik güçleri hastanelere baskın düzenledi, sağlık çalışanlarını korkuttu ve hastaları tutukladı.

25 Ekim darbesinden bu yana geçen aylarda, bağımsız tarihinin büyük bölümünde Sudan’a egemen olan askeri düzen ile her türlü uzlaşmayı reddettiler ve sivil yönetimde ısrar ettiler. Direniş komiteleri de artan elektrik fiyatları nedeniyle Mısır’ın kuzeyine giden yolu haftalardır trafiğe kapatıyor.

Gözlemciler, sayıları ve etkileri arttıkça direniş komitelerinin sayısız zorlukla karşı karşıya kaldığını söylüyor.

Siyasi partiler veya güvenlik güçleri bunlara ortak olabilir. Bayan Alneel, coğrafi yayılmalarının da bir varlık olmasının birleşmelerini zorlaştırdığını söyledi.

Hareketteki kadınlar da ayrımcılığı bildiriyor.

Omdurman kentindeki Almulazmeen bölgesinden 23 yaşındaki Sara Mouavia, aktif olarak bu tür şeyleri tartışarak büyüdüğü halde bazı erkeklerin devrimci siyaset veya Sudan tarihi hakkında daha az bilgili olduğunu düşündüklerini söyledi.

Sara Mouavia 30 Ocak’taki bir protesto sırasında alnına biber gazı kapsülüyle vurulduğunu söyledi.

Aralık ayındaki bir protestoda, birkaç gencin güvenlik güçleriyle karşılaştıklarında ön saflarda olduğu için onu dövmeye kadar ileri gittiğini söyledi.

Bayan Mouavia, 30 Ocak’taki protestolar sırasında alnına bir biber gazı kapsülü tarafından vuruldu, ancak “adamların yapacakları hiçbir şeyin beni saraya yürümekten alıkoyamayacağını” söyledi.

Şimdilik, direniş komiteleri Sudan’da daha fazla genci çekmeye devam ediyor.

22 yaşındaki Bassam Mohamed, Suudi Arabistan’da büyüdü, ancak üniversiteye gitmek için Sudan’a geri döndü. Hartum’un güneyindeki Jabra bölgesinden olduğunu ve darbe karşıtı protestolar sırasında mahallesinden bir kişinin öldüğünü ve düzinelerce kişinin yaralandığını söyledi. Bay Mohamed, sadece dava için örgütlenmeye ve para toplamaya değil, aynı zamanda adil güç ve servet dağılımının olduğu bir Sudan’ı gerçekleştirmek için ölmeye de kararlı olduğunu söyledi.

“Barikatın ötesinde bir yerde, görmeyi özlediğin bir dünya var mı?” geçenlerde bir öğleden sonra yol kenarındaki bir çay dükkanında, devrimci Fransa’daki adaletsizlik ve baskı hakkındaki müzikal “Les Misérables”dan bir alıntı yaparak sordu.

Siyah çaydan bir yudum alarak cevap verdi: “Evet, var. Biz de oraya yürüyeceğiz.”

Ocak ayında Hartum’da bir protesto. Direniş komitelerindeki bazı katılımcılar, katılımlarının kasvetli bir zamanda kendilerine bir umut ışığı verdiğini söyledi.